Jdi na obsah Jdi na menu
 

Svlékání staré kůže

 

Od svého narození až do smrti, dochází u hadů k růstu jejich těla, kdy vše je samozřejmě spojeno s příjmem potravy. Při jejich růstu dochází ke svlékání staré (malé) kůže. Pod starou kůží již bývá připravena nová kůže, větší. Pro svlékání kůže se užívá termín ekdyze (případně také ekdyse a nebo acdysis). Svlečené kůži se pak říká svlečka (exuvie).  Když přijde čas svlékání, mezi starou a novou kůží se vytvoří šedomodré mazivo, což způsobí zakalení očí a celého těla hada. Po tzv. odkalení, dochází po 1 až 2 dnech k tomu, že had se snaží starou kůži „odtrhnout“ od nové.  V této době se  had otírá hlavu o různé předměty (kameny, misky, kořen apod.).  Pak dojde k oddělení staré kůže na hlavě, had pokračuje v odírání o předměty o které svou starou pokožku zachytí a postupně ji celou vysvleče. Celistvá svlečka je obrácena naruby.  Další plazi a to ještěři, želvy apod. se zbavují staré kůže v cárech, celistvá svlečka se nevytvoří. Hadi se svlékají zpravidla v pravidelných intervalech (toto je závislé také  na krmení – příjmu potravy). Tyto intervaly se s přibývajícím věkem prodlužují.  V době svlékání staré kůže je nutné udržovat v chovném zařízení (teráriu) vhodnou vlhkost, aby samotný svlek proběhl co nejlépe. Je to např. rosením, kout s vlhkým rašeliníkem atd.,  u mě v chovu často  hadi vlezou  do misky s vodou. Zdravá zvířata se vysvlékají vcelku. Po svleku je vhodné hada vizuálně prohlédnout, zda má vysvlečené oči (zde je špatný svlek nejproblémovější) a konec ocasu. Později by mohlo dojít k problémům, kdyby tyto části nebyly vysvlečeny.

 

Když nedojde k vysvlečení kůže vcelku a zůstanou na chovanci cáry, umístíme hada do větší nádoby s vlažnou vodou (případně odvaru z heřmánku, nebo řepíku lékařského), kdy zpravidla dojde do druhého dne k vysvlečení, případně vlhkou kůži z hada odstraníme sami.  Při dobré kondici zvířete není tento „proces“ pro hada nikterak stresující záležitostí, většinou vše proběhne normálním způsobem.

 

K špatnému vysvlečení dochází zejména z níže uvedených důvodů. Bývá to zejména chybou v péči o chovance a špatným chovem :


-  malá vlhkost vzduchu v teráriu (v době svlékání se musí vydatně rosit),

- málo vitamínů (zásadně  A a skupiny B),

- nízká teplota okolí,

- onemocnění (např. kožní parazité),

- absence hrubých předmětů, o které si plaz starou kůži "sloupne".