Jdi na obsah Jdi na menu
 

Heterodon nasicus/Western Hognose snakes (Heterodon nosatý)

heterodon.jpeg

        foto : Gerold Merker

 

Vědecká klasifikace Heterodon nasicus

Říše: živočichové ( Animalia )                                               

Kmen: strunatci ( Chordata )

Podkmen: obratlovci ( Vertebrata )

Třída: plazi ( Reptilia )

Řád: šupinatí ( Squamata )

Podřád: hadi ( Serpentes )

Čeleď: užovkovití ( Colubridae )

Podčeleď: Xenodontinae

Rod: Heterodon

 

Dle systematiky  rozeznáváme 3 druhy  Heterodonů, kteří si jsou podobní jak vzhledem, tak i svým chováním.  Jsou  to Heterodon gloydi (Edgren, 1952), H. kennerlyi (Kennicott, 1860) a H. nasicus (Baird & Girard, 1852).  Užívá se český název Heterodon nosatý, též se uvádí „čumáček“ nebo „rypáček“ a to díky vzhůru zvednutému čenichu, kterým se  Heterodoni odlišují od většiny severoamerických hadů.

 

zuby.jpg

Lebka Heterodon nasicus.

 

Heterodon nasicus je rozšířen v Severní Americe : jižní Kanada (Manitoba, Alberta, Saskatchewan), přes střed USA (Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, E Wyoming, Kansas, Oklahoma, Iowa, Illinois, E Colorado, Texas, New Mexico, W Minnesota) až po severovýchodní Mexico (Chihuahua, Durango, Coahuila, Nuevo Leon, Tamaulipas, N Zacatecas, San Luis Potosi, Aguascalientes). Zde obývá suché písečné prérie, písčitou buš a zasahuje zde až na místní farmy.

 

mapa.jpg

Mapa k rozšíření Heterodon nasicus použita z Google a www.reptile-database.org

 

heterodon---prirodni-zbarveni.jpg

Heterodon nasicus - přírodní zbarvení.

 

Kvůli svému zbarvení a zvláštnímu tvaru se tento had dostává do povědomí, dá se říci i do velké obliby u chovatelů. Přesto nepatří mezi běžné chovance v teráriích. Chov „rypáčků“  je stejný jako u  jiných užovek. Při volbě velikosti terária záleží na možnostech každého chovatele. Obecně lze uvést, že pro jeden  dospělý pár, postačí ubikace o rozměrech cca 80x50x40 cm (dxšxv) může být i větší. Ale pozor, někteří Heterodoni se v příliš velké ubikaci necítí dobře a bezpečně, pak můžou odmítat potravu. Mají rádi přiměřenou velikost ubikace ke svojí velikosti. Jako substrát lze použít kůru, hrubé hobliny, bukové štěpky, štěrk atd.  Záleží jen na chovateli jaký substrát  si vyberete.  Použitý substrát by  neměl být prašný a hlavně netoxický. Důležitá je vyšší vrstva podkladu, protože se tito hadi s velkou oblibou zahrabávají, klidně i 5 cm a více. Terárium by mělo být vybaveno klasicky – úkryty, kořeny, větve, miska s vodou. Je vhodné více úkrytů, kdy si sám had vybere ten nejvhodnější. Vhodné je též do terária umístnit kámen o který se had může při svlékání staré kůže otírat, čímž mu svlékání staré pokožky velmi usnadníte. Teplota v teráriu  by se měla přes den  pohybovat v rozmezí 25-28°C, s lokálním ohřevem až na 30-32°C a to pod nebo nad zdrojem. Je vhodné, když nabídnete hadovi v různých místech terária různou teplotu, sám si vybere takovou, která mu bude nejlépe vyhovovat.Teplota v noci může klesnout na pokojovou, tedy  okolo 22-25°C. Pro Heterodony je velice důležité, aby měli možnost se dostatečně vyhřát.

 

Jedná se o  poměrně malého hada,  který dorůstá obvykle délky 45 až 67 cm, výjimečně délky 80 až 90 cm, v závislosti na pohlaví (maximální velikost u tohoto druhu byla naměřena u samice a to 154 cm). Samci dorůstají zpravidla menších rozměrů než samice, samice jsou  mohutnější než samci. Tělo je zavalité, s hrubými šupinami a skvrnitým vzorem po celém hřbetě. Většinou má  světle hnědé zbarvení, s několika řadami čtvercových, hnědých nebo šedých skvrn na zádech. Může mít i nazelenalý nebo načervenalý odstín. Některé barevné formy mají na hřbetě vzor ze skvrn, které jsou ohraničeny, ale nejsou ostře vymezeny. H. nasicus má velké černé skvrny na břiše (některé barevné formy mají břicho celé černé např. Anaconda) s nažloutlými, načervenalými a oranžovými skvrnkami. 



p1050925.jpg

Má nezaměnitelný nahoru zvednutý čenich.

 

jed.-zuby.jpg

                foto : Bill Love

Opistoglyfní jedové zuby u Heterodon nasicus, jedná se o zadní, rýhované jedové zuby.

 

Mezi opistoglyfní  hady patří jedna skupina hadů a to z čeledi užovkovitých (jsou to např. bojgy, šírohlavci). Tito hadi mají v zadní části horní čelisti zvětšené zuby. V zubech je podélná rýha a jsou spojeny s jedovými žlázami. Na rozdíl od aglyfních užovek jsou opistoglyfní hadi schopni vstříknout do těla kořisti jed. Kousnutí těmito hady jsou málo častá, neboť zuby jsou v zadní části tlamy (tzv. zadní jedové zuby). Při uštknutí člověka tak často nedojde k vyplavení dostatečného množství jedu do rány a proto jsou  fatální uštknutí velmi vzácná. O jeho jedovatosti a nebezpečí pro člověka se vedou diskuze. V některé literatuře je uváděno, že jed není pro člověka vůbec nebezpečný, v jiné zase, že může vyvolat alergickou reakci a v dalších, že tyto zuby slouží pouze jako pomoc hadovi při požírání potravy. Každopádně jejich jed je využíván hadem pro trávení kořisti.  Ovšem když tomu člověk "napomůže", pak se může stát i toto  www.herpnet.net/bite a www.reptileforums.co.uk/forums/snakes/586889-hognose-bite.html.

Není bez zajímavosti, že i druhy, které běžně pokládáme za nejedovaté ve valné většině nějaký jed (správnější by možná bylo užít výrazu xenobiotikum) přesto produkují. Vytvářejí ho v tzv. Duvernoyově žláze, odkud je přímo vypouštěn do dutiny ústní. Do rány se tak nedostává pomocí jedových zubů (ty nejsou vůbec přítomny, jde o druhy tzv. aglyfní), ale rozptýlený ve slinách. Tímto aparátem disponuje valná většina "nejedovatých hadů" - mimo jiné např. i naše Užovka obojková (Natrix natrix) - přičemž primární úlohou takových xenobiotik není paralýza, popř. usmrcení kořisti, ale převážně spolupůsobení na trávení. Pro člověka nepředstavují žádné nebezpečí.

Neznám a ani jsem neslyšel, že by existoval případ, kdy po kousnutí (uštknutí) tohoto hada došlo  k úmrtí člověka. Na burzách je prodáván a není prodávajícími označen cedulkou "JEDOVATÝ" a to ani v zahraničí.  Označení jedovatého živočicha na terarijních burzách je povinností a toto je pořadateli přísně kontrolováno. Obecně lze tedy říci, že se tedy neřadí mezi jedovaté hady.

rypacek.jpg

                                     foto : HOGNOSE.COM,  forma Pink Pastel

Přirozenou potravou jsou obojživelníci - mloci, žáby – zejména ropuchy, pulci,  ještěrky, hadi, drobní ptáci a savci, u malých jedinců dokonce hmyz. Potravu si vyhrabává v blátě (substrátu, zemině) pomocí „rypáčku“ na hlavě.  Tento had je zcela neškodný, většinu času tráví slíděním po ropuchách a dalších žábách, které hledá na prériích a v lesích. Je aktivní, převážně přes den, kdy s oblibou zkoumá své okolí. Je to jeden z mála druhů hadů, který je údajně  schopen požírat i mrtvou kořist, jež už se začíná rozkládat.  V zajetí předkládáme jako potravu myši a další hlodavce přiměřené velikosti (např. potkaní holata). Potravu, mimo myších holat všech velikostí, předkládáme předem usmrcenou, neboť "rypáčci" svou kořist neškrtí, ale pouze žvýkají. Heterodoni mají rychlý metabolismus a proto je vhodné krmit 2x týdně, menší potravou. Dobré je však hady nepřekrmovat, vhodné je krmit malými holaty, ty dokáží Heterodoni strávit během 36 - 48 hod. Při překrmování může dojít k ukládání tuku v těle a následné nemoci jater a k metabolickým problémům, které mají vliv i na odchovy a zdraví zvířat.

Pohlaví lze u  dospělých „rypáčků“ bezpečně rozeznat. Sameček většinou dosahuje délky okolo 60 cm, samičky jsou větší, až 90 cm,  celkově jsou mohutnější než samci. Samci jsou na první pohled rozeznatelní také podle délky a tloušťky ocasu. Samec má delší a užší ocas, samice má krátký a tlustý ocas, měřeno  od kloaky ke konci ocasu. Dále, samice mají 30+ šupin za kloakou, samci mají 40+ šupin. Novorozeňata mohou být složitěji určeni a to díky jejich velikosti.

K úspěšné reprodukci je nutné hady zimovat, od doby, kdy začnou odmítat potravu a snižují svou aktivitu. Po  zimování, které se provádí od začátku měsíce říjen (listopad) do konce měsíce únor (březen), při teplotách v rozmezí 11 až 15°C, dochází po odzimování a po nakrmení k páření. Před pářením ještě zvyšujeme teplotu a vlhkost v teráriu, ale pozor Heterodoni nemají rádi přílišnou vlhkost. Po odzimování většina samic prochází ovulačním svlékacím cyklem než začne být připravena k páření. Jedná se většinou o 1 až 2 svlek po zimování. Po páření může být gravidita 4 až 8 týdnů. Samice by měla mít ideální váhu cca 300 g a samec cca 60 g. Jeden samec může být použit na páření 3 i více samic, které je schopen oplodnit.  Jedno až dvě pozorovaná spojení jsou dostačující.  Po odpáření obvykle samice přestane přijímat potravu a to ve druhém až třetím týdnu gravidity. Pak začíná přibírat na váze a je viditelné její "obtloustnutí".  Před kladením vajec se samice ještě jednou svlékne a cca 5 až 14 dní po svleku klade vajíčka. Vajíčka klade do připravené nádoby s vrstvou vlhkého rašeliníku. Klade snůšku vajíček v počtu od 3 až 18 (záleží na stáří a velikosti samice). Vajíčka přemístíme do nádoby s vlhkým vermikulitem, vhodné je do středu nádoby umístnit misku s vodou, která zajistí potřebnou vlhkost. Vajíčka inkubujeme v inkubátoru  při teplotě 26 až 29 °C, vlhkosti 80 až 90%, po dobu 50 až 60 dní.  Když se malý Heterodoni líhnou, tak někteří setrvávají ve vajíčky i několik dní. Po vyklubání se svlékají a do 5 dnů po svleku může být nabídnuta potrava.  Většina novorozených hadů začne sama přijímat  živá nebo rozmražená holata.  Pokud po 2 nebo 3 pokusech o krmení nezačnou žrát sama, je třeba nakrmit "uměle" (násilně). Je vhodné však předkládat "pachovaná" holata a pak teprve krmit "uměle". Pachování myšat se provádí  : lososem, tuňákem, žabím pachem, kuřecím pachem, pachem gekonů, ale největší úspěch je zaručen pachováním pachem uhynulé ropuchy. Při krmení žábu vždy rozmrazíme, napachujeme myší hole a předkládáme hadovi (nebo jsem několik myšat nasypal přímo k uhynulé ropuše a postupně je zkrmoval). Po čase dojde k samostatnému příjmu potravy, nejdříve pachovaných holat, pak méně napachovaných myšat a později samotných myších holat. 

Na tomto místě chci poděkovat panu Petru Jahodovi z Kutné Hory, který provozuje ZOOPET SENDY. Jmenovaný mi poskytl 2 uhynulé ropuchy z importu a to Bufo melanosticus (foto níže). Tyto ropuchy jsou původem z Asie (Indonésie, Vietnam ...) a jejich "mrtvolky" mi posloužily k pachování myších holat (nastala okamžitá a to 100% úspěšnost příjmu potravy u všech "rypáčků").

 

Ropucha Bufo melanosticus (kliknutím na fotku si zobrazíte webové stránky www.zoopet.cz).

 

_wsb_396x355_hatching_01.jpg

                          foto : R.B.E.com

 

p1050921.jpg

Rodiče mnou zakoupené samičky NZ 9/2013,  horní foto samec, dolní foto samice.

p1050926.jpg

het.-nasicus.jpg

 Do chovu jsem si pořídil  samičku klasické formy,  NZ 9/2013 (na pravé straně).

p1050923.jpg

 Ještě jedna fotka samce, otce mnou zakoupené samičky klasické formy.

 

Heterodon nosatý je dokonalý mistr v zastrašování nepřítele a v předstírání smrti. Při setkání s nepřítelem (predátorem) připlácne hlavu k zemi, zploští tělo a začne se mocně nafukovat a hlasitě syčí. Někdy začne do protivníka narážet hlavou. Pokud s touto taktikou neuspěje, převrátí se na záda a aniž by se pohnul předstírá, že  je mrtvý. Ustane v nehybné poloze, vyplázne jazyk a potřísní se výměšky z kloaky. 

 

mrtvolka-rypacek.jpg

      foto : Animal Diversity Web (ADW)

Při pocitu ohrožení upadají "rypáčci" do tzv. thanatózy  (pozn. : stejně jako naše Užovka obojková) - kdy takto předstírají smrt.

 

rypacek-2.jpg

 

I Heterodon nasicus má různé barevné formy - mutace. Je to např.  Axantic, Albino, Red, Red Albino, Orange Albino, Toffee Belly (karamelové bříško), Shadow, Anaconda, Superconda, Snow, Lavender, Hypo, Ghost, Mocha, Leuristic, Pastel a spoustu dalších včetně kombinací výše uvedených barev a různých selektivně vyšlechtěných forem jako např. Extreme Red atd. Některé barevné formy můžete vidět zde :

Kliknutím myší na tento obrázek se obrázek zvětší.

 

Dne 15.02.2014 jsem se při cestě z Plzně do Prahy zastavil v Řevnicích,  kde jsem navštívil jednoho z předních chovatelů v ČR a to Václava Chadimu. Zde jsem pak pořídil několik fotek rodičů mojich "rypáčků".

pareni--anaconda-het.-albino-a-normal.jpg

Páření (foto Václav Chadima).

p1050984.jpg

Sameček formy Anaconda het. Albino.

p1050986.jpg

Samička formy Normal yellow form.

anacondy.jpg

... a 14.6.2013 se začala Vaškovi líhnout mláďata Anacond (foto V. Chadima).

anakonda.jpg

Mnou zakoupený sameček co-dominantní formy Anaconda, 50% pos. hetero Albino, NZ 6/2013  (foto V. Chadima).  Forma Anaconda se poprvé objevila v chovu Brenta Bumgardnera.

anaconda-a-jaguar.jpg

Páření (foto Václav Chadima).

p1050989.jpg

Sameček formy Albino Tiger Anaconda.

p1050990.jpg

Samička formy Tiger Jaguar pos. het. Albino (linie K. Duncan).

2013_1747_original.jpg

samicka-s-vajicky.jpg

Z páření samečka formy Albino Tiger Anaconda a samičky formy Tiger Jaguar pos. het. Albino, nakladla samička 9 oplozených vajíček. 

mladata.jpg

Vylíhlo se všech 9 mláďat, různých barevných forem.  Ze snůšky  se vylíhla mláďata  0/1 Jaguar het. Albino, 3/1 Klasic het. Albino a 1/1 Anaconda het. Albino. Dále mláďata 2/0 raritní  formy Jaguar Anaconda het. Albino, kdy se jednalo  o první 2 takováto zvířata této barevné formy na světě. Já jsem si od Václava pořídil samečka formy Klasic het. Albino.

2013_1647_original.jpg

Sourozenci mého samečka, NZ 10/2013.

jaguar.jpg

Mnou zakoupený sameček formy Klasic hetero Albino, linie Jaguar, NZ 10/2013. Forma Jaguar je částečně dominantní ke klasické formě. Atraktivní a vzácná forma (s nazelenalými sedly) vznikla v Irsku.

jaguar-anaconda.jpg

            posledních 6 fotografií shora : autor V. Chadima

Foto raritního samečka formy Jaguar Anaconda het. Albino.

 

Dne  14.06.2014 jsem si na burze v Praze zakoupil od Václava Chadimy do svého chovu samečka dominantní barevné formy Mocha.

foto : R.B.E.com                            Kliknutím myší na fotku se tato zvětší.
 
Této barevné formě Mocha (Hypoerytrick), v mládí, chybí na břišní straně v základním zbarvení žlutý pigment (nebo se vyskutuje jen v omezené míře). Poměrně velké hnědočerné skvrny  (s nádechem do zelena) jsou na hřbetě rozesety na popelavé základní barvě.  Níže můžete vidět 4 fotky rodičů mého samečka.

Více o této barevné formě na  reptiles-breeding-enterprise.com/mocha.html

mocha.jpg

mo.jpg

Otce mého samečka (foto V. Chadima) odchoval Louie Chavez.

p1070194.jpg

p1070195.jpg

Dvě fotky matky mého samečka, které jsem pořídil  dne 26.6.2014 při návštěvě u Václava.

mocha-2.jpg

Tato samička klasické formy snesla Vaškovi 1.4.2013, na Velikonoční pondělí,  12 krásných oplodněných vajec. Jak bylo shora uvedeno, pářena byla samečkem jedné z nejvzácnějších barevných forem Mocha, která je dominantní a je známá od roku 2008 (foto V. Chadima).

mocha-3.jpg

... a 26.5.2013 se ze snůšky začala líhnout mláďata Heterodon nasicus Mocha (foto V. Chadima).

p1070199.jpg

p1070202.jpg

Dvě fotografie mnou zakoupeného samečka Heterodon nasicus Mocha, který pochází z druhé snůšky shora uvedeného páru  NZ 9/2013.

 

pareni-rodicovskeho-paru.jpg

Páření rodičovského páru, mnou zakoupených 0/2 NZ 2013 a 2/1 NZ 2014, formy Klasic 100% het. "Orange" Albino a "Orange" Albino, od chovatele Petera Jantoviče (SK, Bratislava). Rodičovský pár (na fotografii) pochází z Holandska,  od chovatele Michela Klumperse (foto P. Jantovič).

samec.jpg

Sameček  formy "Fluor" Albino, Twin Spot/Leopard.

samice.jpg

Samička  formy Normal Red form, hetero Albino.

orange---fluor.jpg

 1/0 "Orange"  Albino NZ 2014 vs. otec "Fluor" Albino (foto P. Jantovič).

 

                                           foto : R.B.E.com

Kliknutím myší na fotku se tato zvětší.

 

"Fluor" albíni mají světlou, zářivou, "fluor"  (třpytivě) oranžovou barvu, která je odlišuje od zbarvení ostatních albínů. Tato albinotická forma byla poprvé vyšlechtěna holandským chovatelem Michelem Klumpersem v roce 2004. Vznikla v jeho chovu při páření samečka s vysokým kontrastem "Orange"  Albino, s  nezvykle vypadající samicí  hetero Albino neznámého původu (s nazelenalým zbarvením a světle šedým vzorováním).

 

 

Dne 16.11.2014 jsem navštívil tera burzu v Hradci Králové, v Aldisu. Při zpáteční cestě jsem se zastavil v Pardubicích, u chovatele Ondřeje Capinského, kde jsem převzal pár dvojitých heter Heterodon nasicus 100% het. Anery (Axantic) NY line, 50% het. Snow. Pocházejí ze spojení samce Anery 100% het. Snow a samice Normal Green form. Níže jsou fotky rodičů, samce jsem fotil v chovu Ondřeje.

samecek-anery-100--snow.jpg

axant.jpg

samec-1.jpg

samec-2.jpg

Sameček Anery (Axantic) 100% het. Snow.  Jako mládě NZ 2012 byl zakoupen Ondřejem od chovatele Brenta Bumgardnera. Genetika u samce je prokázána,  Ondřej má od tohoto samce mláďata Axantic i Snow.

samice-1.jpg

samice-2.jpg

Samička Normal Green form.

 

Brzy zde budou umístěny fotky mláďat od předchozích dvou párů (2/3 od P. Jantovič a 1/1 od O. Capinsky).

 

Zajímavé a důležité odkazy : 

heterod.jpg

heter.jpg

Snakepalace

Internetseite hognoses-germany

superconda2.jpg

Picture

heter.jpg

stranky-ch.jpg

World of Hognose

Italian Hognose

JMG Reptile

 

 

 

 animated snake photo: Snake tongue forks f939aa06.gif